PLUTANJE U SLANOJ VODI

Najbolji dio Vašeg dana!

Počastite se nevjerojatnim iskustvom plutanja u slanoj vodi i doživite kompletno opuštanje uma, tijela i duha. Plutanje u slanoj vodi odvija se u zvučno i svjetlosno izoliranoj okolini, unutar plitkog bazena ispunjenog pročišćenom, filtriranom vodom zagrijanom na tjelesnu temperaturu. Voda je visoko zasićena magnezijevim sulfatom najviše čistoće (tzv. gorkom solju ili Epsomskom solju) te kao u Mrtvome moru zbog zasićenosti vode tijelo ne može potonuti već slobodno lebdi na vodenoj postelji. Vaše tijelo pluta bez napora, bez gravitacije i svih vanjskih podražaja. Na taj se način ono oslobađa stresa, nestaje sav pritisak sa zglobova, kostiju, mišića i uma. Vaše tijelo upija magnezij koji je potreban za više od 300 funkcija u organizmu, a puno se lakše i bolje apsorbira preko kože. Magnezijev sulfat pomaže kod bolnih mišića i zglobova, nakon fizičkog napora, potiče detoksikaciju organizma te smanjuje stres.

ŠTO JE PLUTANJE U SLANOJ VODI

Plutanje u slanoj vodi je siguran i koristan način kojim se postiže potpuno isključenje iz stresnog, pretjerano stimuliranog života koji nas okružuje kako bi se postiglo duboko i jasno stanje mentalnog i fizičkog opuštanja.

Živimo u svijetu koji vrvi od senzorne stimulacije. Naš mozak konstanto uzima nebrojene informacije iz svijeta koji nas okružuje i traži upozorenja na potencijalne opasnosti. Naš sustav reagiranja bori se ili bježi te je stalno je u stanju alarma, što stvara neželjene razine emocionalnog i fizičkog stresa.

Kad plutate u slanoj vodi ovaj sustav odmara. Naš mozak je u potrazi za predmetima i zvukovima kako bi nas upozorio na opasnost, no njih nema. Plutanje nam daje osjećaj sigurnosti i udobnosti koji nema premca u niti jednom drugom okruženju.

Spremnik za plutanje je poput velike privatne kade, u kojoj se nalazi voda pomiješana s 350 kg Epsomske soli (magnezijev sulfat). Ovolika količina soli čini vodu izrazito gustom stoga kada u nju legnete, odmah plutate na vodi poput pluta. Voda se drži na konstantnoj temperaturi od 35.7° C, odnosno vrijednosti temperature ljudskog tijela. Ova temperatura je neutralna za receptore kože zbog čega organizam osjeća kao da je u prostoru bez gravitacije, a naša koža teško može razlikovati dodir vode od dodira zraka. Gotovo je nemoguće reći gdje završava vaše tijelo, a gdje počinje voda. Osjećat ćete se kao da plutate u svemiru.

  • Kada se svjetlo u spremniku isključi, plutate u potpunom mraku
  • S čepićima u ušima ne čujete ništa osim otkucaja svoga srca i osjećate ritam svog disanja
  • Mišici i zglobovi potpuno se opuštaju u stanju koje je najbliže opisati kao bestežinsko
  • Vanjski svijet nestaje i počinju se događati nevjerojatne stvari

U osnovi naše tijelo reagira na ovo okruženje ogromnim mentalnim i fizičkim olakšanjem.

  • Ne brinući više o filtriranju vanjskog svijeta zbog traženja potencijalnih opasnosti, naša proizvodnja hormona povezanih sa stresom pada gotovo na nulu.
  • Smanjuje se frekvencija naših moždani valova na stanje koje odgovara mentalnoj relaksaciji i slobodnom razmišljanju i tada neurokemikalije zbog kojih osjećamo radost postižu prirodan vrhunac.
  • Kada se tijelo potpuno opusti i ne osjeća nikakav vanjski podražaj, ljudski mozak ulazi u theta stanje, stanje koje prethodi snu ili buđenju (kratki trenutci između sna i budnosti), a iste takve theta valove mozak proizvodi u trenucima duboke meditacije, u vježbama iskusnih praktikanata joge, za vrijeme hipnoze ili uslijed opuštajuće masaže.
  • Ublažava se napetost i bol, a takvo stanje potpune opuštenosti stimulira ispuštanje hormona endorfina (anestetika koji proizvodi naše tijelo).
  • Naše tijelo putem kože upija magnezijev sulfat (oblik magnezija) te dobiva toliko potreban, i za život neophodan mineral. Opuštanje mišića, olakšavanje bolova, snižavanje krvnog tlaka i razine stresa je ono što će Vam omogućiti magnezij.

Utjecaj hormona stresa slabi, danima i tjednima nakon plutanja tijelo i um doživljavaju duboki mir i opuštenost, a uzastopni tretmani imaju kumulativni efekt.

Što duže i češće se plutanje koristi to su učinci jači, dulje traju, a osoba se bolje osjeća kad se ponovno vrati na plutanje.

Koristi koje ljudski organizam ima od plutanja u slanoj vodi na prvi se pogled čini nestvarnom, ali njezini učinci i korist stvarni su, empirijski potvrđeni. Brojna znanstvena istraživanja potvrdila su njezine pozitivne učinke na zdravlje kao i poboljšanje izvedbe u raznim ljudskim aktivnostima. Ono što je doista impresivno kod plutanja je da gotovo svaka od ovih prednosti traje nekoliko dana nakon samog plutanja.

Kako biste iskusili maksimalnu korist predlažemo kombinaciju 60-minutnog plutanja u slanoj vodi sa saunom i masažom.

DOĐITE PLUTATI S NAMA…